Perusohjemistoja

Olen kerännyt tähän listan ja linkit muutamalle aina muodossa tai toisessa tarvittavalle perusohjelmistolle. Mukana on myös muutamia käteviä työkaluja www-sivujen ja ohjelmien tekoon sekä palvelimien ylläpitoon. Osa ohjelmistoista on Freewarea tai GNU-lisensoitua, osasta on olemassa erikseen kaupalliset ja opiskelijaversiot, osassa taas on ohjelmisto rekisteröitävä ja maksettava kokeiluajan päätyttyä (Esim Winzip). Software995 ohjelmistoja voi käyttää ilmaiseksi, jos sietää käyttöä hidastavien mainosten putkahtamisen joka kerta ohjelmistoa käytettäessä. Maksamalla melko edullisen lisenssin, ohjelmistot toimivat nopeammin ilman mainoksia.

Päivitetty 2018-05-27

Aiheet

 1. Tietorurva
 2. Tiedostojen purku- ja katseluohjelmat
 3. Toimisto-ohjelmistot
 4. Vaihtoehtoisia sovelluksia
 5. Muita ohjelmia
 6. Tiedonsiirto


  Linkkejä ohjelmistoihin
  CCleaner
  Eclipse
  F-Secure Antivirus
  Kiintolevytyökalut
  Java Runtime Environment
  Microsoft Office
  Open Office
  PGP
  Notepad ++
  Programmer´s Notepad
  Putty
  Skype
  Visual Basic 2005 Express Edition
  VNC
  WinSCP
  WinZip
  WinRAR


  Tietoturva

  Virustorjunta

  Koneessa on aina oltava toiminnassa virustorjunta. Uuden koneen mukana tulee usein Symantec/Norton- tai Norman Ibasin virustorjuntaohjelman määräaikaistilaus, esimerkiksi 3 kuukautta. Tämän jälkeen ohjelmisto ei enää päivitä virustunnisteita tai jopa saattaa lopettaa kokonaan toimintansa, ellei tilausta uudisteta ostamalla ohjelmiston vuosilisenssi. Useat operaattorit tarjoavat virustorjuntaa kuukausilaksutuksella.

  Tietoturvaohjelmiston voi tietenkin ostaa aina myös erikseen. Seuraavassa lyhyet kommentit muutamasta yleisimmästä:

  F-Secure Safe

  Kotimainen, nopeasti päivittyvä ja oman kokemukseni perusteella kaikkein vaivatomin käytössä. Päivitykset tapahtuvat taustalla ilman käyttäjältä vaadittavia toimenpiteitä. Päivitykset vaativat tuskin koskaan koneen uudelleenkäynnistämistä.

  Symantec (Norton) ja Norman Ibas

  Näille on yhteistä hieman kömpelömpi päivitys, joka melko usein vaatii käyttäjää kesken kaiken käynnistämään koneensa uudelleen (kokemukseni ovat Windows 2000Pro ja XP Pro käyttöjärjestelmillä). Kummallakin toimittajalla on myös mittava tarjonta muita tuotteita.

  Panda

  Panda Software on Scientologiakultin kannattajien yritys.

  Suoja vakoiluohjelmille ja tiedonkeruuta vastaan

  Jotkut keräävät salaa Internetissä tietoa käyttäjistä heidän käydessään tietyillä sivuilla. Vahingollisimmillaan tämä voi johtaa identiteettivarkauksiin ja luottokortti- tai pankkiyhteystietojen luvattomaan käyttöön. Näitä verkkosivujen käyttäjän koneelle ujuttamia "ohjelmia" eivät virustorjuntoohjelmistot yleensä havaitse, vaan niille tarvitaan omansa.

  Varmuuskopiointi

  Tärkeitä asiapapereita säilytetään kassakaapissa tai pankin tallelokerossa. Valtaosaa tiedosta ei enää kuitenkaan ole paperimuodossa. Esimerkiksi CAD-ohjelmalla tehdyn suunnitelman tulosteesta ei paljon ole hyötyä, jos suunnittelutiedostot ovat tuhoutuneet. Kannettava tietokone voidaan varastaa, hukata tai se voi vahingoitttua matkalla. Toimistoon saatetaan murtautua ja rikkoa tai varastaa tietokoneet. Jokainen tekninen laite myös menee rikki jonain päivänä. Niinpä kaikesta tiedosta, jonka katoamisesta voi olla haittaa, pitää olla varmuuskopiot.

  Varmuuskopioita voidaan ottaa kopioimalla hakemistoja esimerkiksi CD- tai DVD-levylle tai sitten erikseen tarkoitusta varten tehdyillä ohjelmilla, jotka pystyvät jakamaan isot tietomäärät usealle levylle ja tarvittaessa kopioivat sinne vain edelliskerran jälkeen muuttuneet tiedot. Koska jo vaatimattomankin PC:n kiintolevyn kapasiteetti on kymmeniä gigatavuja, usein satoja, on tallennusmedioista tullut eräänlainen pullonkaula. Kiintolevyn kopioimiseen levykkeille kuluisi kymmeniä tuhansia levykkeitä, joten siinäkin mielessä aika on ajanut niistä ohi. ZIP-levykkeenkään kapasiteetti ei riitä nykyään juuri mihinkään. Nauha-asemien kapasiteetit ovat kalliillakin laitteilla vain kymmeniä gigatavuja, käyttö hidasta ja media kallista. Lisäksi itse asemat eivät ole kovin luotettavia. Niinpä hyvin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi on muodostunut kirjoittava DVD-asema. Media on erittäin halpaa, asemat ovat jo miltei vakiona kaikissa koneissa ja usein varusohjelmistoon sisältyy jokin varmuuskopiointisovellus. Palvelimenkin varmuuskopiointi voidaan suorittaa työasemalta käsin työaseman kirjoittavaa asemaa hyväksikäyttäen. DVD-levylle varmuuskopionti vaatii kuitenkin työtä, levyjä pitää vaihtaa useita.

  Varmuuskopiointia varten tulee laatia aikataulutettu suunnitelma, mistä kopioidaan, millä ohjelmalla, millä kaavalla, koska ja missä levyjä säilytetään. Uudelleenkirjoitettavat levytkin pitää vaihtaa määrävälein uusiin. Jos käytetään vain muutettujen tiedostojen varmuuskopiointia, täytyy määrävälein ottaa myös täysi varmuuskopio.

  Palaa sivun alkuun

  Tiedostojen ja viestien suojaus

  Sähköpostiliikenne ei ole suojattua tai salakirjoitettua, osuvin vertaus onkin postikorttiin. Jos halutaan estää viestin sisällön paljastuminen, voidaan sähköpostiviesti lähettää salattuna, esimerkiksi käyttämällä PGP-ohjelmaa. PGP on akronyymi sanoista Pretty Good Privacy ja se on muodostunut de-facto standardiksi. PGP:n voi integroida osaksi yleisimpiä sähköpostiohjelmia. Se käyttää julkisen ja salaisen avaimen parin periaatetta. Jos haluat lähettää minulle salatun viestin, lataa julkinen avaimeni esimerkiksi verkkosivultani, salaa sillä viestisi ja lähetä. Avaan viestisi käyttäen omaa salaista avaintani. Koska salainen avaimeni on vain minulla ei kukaan muu voi purkaa viestiäsi selväkieliseen muotoon. Ohjelmistosta on saatavilla ei-kaupalliseen käyttöön ilmaisversio ja kaupallinen versio maksaa reilut sata euroa.

  Toinen mahdollisuus lähettää viesti salattuna on lähettää se salattuna liitetiedostona, jonka avaamiseen tarvitaan salasana. Luonnollisesti salasanaa ei voi lähettää samassa viestissä eikä muutenkaan sähköpostissa, joten menetelmä on hankala etenkin tuntemattomien viestiessä keskenään. Esimerkiksi Toolset995 sisältää PDF-dokumenttien salasanasuojauksen ohjelman.

  Palaa sivun alkuun

  Kannettavan tietokoneen tiedostojen suojaus

  Aina silloin tällöin uutisoidaan tapauksia, joissa yrityksen tai jopa valtiollisen tason huippusalaista tietoa on päässyt vääriin käsiin varastetun kannettavan tietokoneen mukana. Kannettavaan kannattaa ehdottomasti asentaa jokin kiintolevyn salausohjelma, joka pitää huolen siitä, ettei mahdollinen varas pysty hyödyntämään sillä olevaa tietoa. Salausohjelmia on esimerkiksi PGP:llä.

  Palaa sivun alkuun

  Tietokoneen poisto käytöstä

  Kun tietokone poistetaan käytöstä, on huolehdittava, ettei sen mukana luovuteta yrityksen salassapidettäviä tietoja. Pelkkä tiedostojen poistaminen ei riitä, sillä ne voidaan hyvin helposti palauttaa takaisin. Vaikka tietokone tai kiintolevy olisi rikki, tiedot voivat olla palautettavissa. Tietoturvan takaamiseksi on kiintolevy joko fyysisesti tuhottava tai sen sisältö pyyhittävä yli useaan kertaan luotettavalla menetelmällä. Jälkimmäiseen on olemassa useita tuotteita. Kannattaa varmistaa, että tuote noudattaa esimerkiksi USAn puolustusministeriön standardia DoD 5220.22-M.

  Palaa sivun alkuun

  Tiedostojen luku- ja purkuohjelmat

  PDF-tiedostot

  PDF on Adoben kehittämä tiedostomuoto, jolla voi tehdä erilaisia täytettäviä lomakkeita tai tavallisimmin tekstiä ja kuvia sisältäviä tulostuskelpoisia dokumentteja. Alkuperäinen ohjelmisto on nimeltään Adobe Acrobat. Saadaksesi PDF-dokumentin näkyviin tai tulostaaksesi sen, tarvitset vähintään Adoben ilmaisen lukuohjelman, Adobe readerin. Sen voit ladata täältä:

  Adobe reader on nykyään saatavissa PC-ympäristön lisäksi myös kämmentietokoneisiin ja älypuhelimiin:


  Voit tutustua Adoben valikoimaan täällä:

  ZIP-tiedostot

  Winzip on yleisin ohjelma. Siitä voi ladata kokeiluversion ilmaiseksi, mutta sillä on rajoitettu käyttöaika, jonka jälkeen sen käyttö on kielletty maksamatta paketin hintaa ja rekisteröimättä tuotetta. Tätä kirjoitettaessa ohjelman rekisteröiminen maksoi 29,95 USD.

  WinRAR on monipuolisempi. Sillä voi luoda ZIP -tiedostojen lisäksi RAR-pakattuja tiedostoja. ja purkaa CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, TAR.GZ BZ2, TAR.BZ2, ACE UUE, JAR, ISO9660 CD image, 7Z ja Z -muotoisia tiedostoja. Siitä voi ladata rajoitetun käyttöajan kokeiluversion ilmaiseksi. Kokeiluajan jälkeen ohjelmiston käyttö on kielletty maksamatta paketin hintaa ja rekisteröimättä tuotetta. Tätä kirjoitettaessa ohjelman rekisteröiminen maksoi 29,95 USD.

  Palaa sivun alkuun

  Toimistosovellukset

  Microsoft Office on tässä de-facto standardi yrityskäyttöön. UUsin versio tätä kirjoitettaessa on Office2007, jolla luotujen dokumenttien tiedostomuoto poikkeaa edellisillä versioilla luoduista. Vanhempiin Officen versioihin on Microsoftilla saatavilla muunnostyökalu, jolla nämä tiedostot saadaan avattua.

  Officesta on olemassa useita versioita, joista pienille yrityksille usein on soveliain Small Business Edition (SBE). Tämä sisältää olennaisimmat, eli Word tekstinkäsittelyn, Excel-taulukkolaskennan, Power Point esityskalvo-ohjelman sekä Outlook sähköposti- ja kalenteriohjelman. Office kannattaa hankkia uuden koneen oston yhteydessä, koska silloin voi hyödyntää huomattavasti edullisempaa OEM-versiota. Tämä versio on sidoksissa hankittuun koneeseen, eikä sitä voi siirtää. Officesta julkaistaan uusi versio muutaman vuoden välein, joten ajatus Officen lisenssin siirtämisestä vanhasta koneesta uuteen ei ole järkevä.

  Palaa sivun alkuun

  Vaihtoehtoisia ja edullisia ohjelmistopaketteja

  Toimistosovellus

  Open Office on ilmainen Microsoftin tuotteen kanssa kilpaileva versio. Yhteensopivuus ja ominaisuudet eivät kaikki ole Microsoftin tasolla, mutta kotikäyttäjälle tämä voi olla se oikea valinta. Yleisin ongelma tätä kayttäessä on, että käyttäjä vahingossa tallettaa dokumenttinsa sellaiseen muotoon, ettei vastaanottajan Microsoft Office kykene sitä vastaanottamaan.

  Palaa sivun alkuun

  Muita ohjelmia

  Tähän olen kerännyt linkkejä muutamiin hyväksi havainneisiini apuohjelmiin, sekä pari sanaa niiden käytöstä.

  Tiedonsiirto

  Tiedonsiirto-ohjelmia käytetään palvelimien ylläpidossa. Jos yhteys palvelimelle on Internetin kautta, tulisi sen olla suojattu. Useilla palvelinhotelleilla näin onkin. Suojatussa yhteydessä kaikki liikenne salataan, mikä salaustyypistä ja koneiden suorituskyvystä riippuen yleensä hidastaa tiedonsiirtoa. Suojaamaton yhteys voi olla FTP tai selaimen käyttämä HTTP. Eräät selaimet tukevat myös HTTP- ja FTP-muotoista tiedostojen siirtoa palvelimelle. Erillisen FTP-ohjelman etuna on siihen erikseen tallennetut käyttäjätunnukset ja salasanat.

  WinSCP
  Jos palvelin vaatii suojatun yhteyden (SSH-1,SSH-2 , Secure FTP, SCP), tämä on kätevä vaihtoehto. Muistaa tunnukset ja salasanat. Jos olet joskus käyttänyt Norton Commanderia, huomaat iloksesi paljon yhtäläisyyksiä valitessasi sen käyttöliittymän tyyliksi.

  FTP995 on osa aiemmin esiteltyä Software 995-pakettia. FTP-siirto on salaamaton yhteys ja sitä käytyetään mm. Elisan nettisivujen ylläpidossa.

  Puttyä käytetään yleisesti silloin, kun Linux-palvelinta hallitaan tekstipohjaisilla käyttöliittymillä.
  Lataa ohjelma tästä

  VNCviewer on tarkoitettu graafisella käyttöliittymällä olevan Linux-palvelimen hallintaan

  Puhelin

  Skype on SE IP-puhelinsovellus.

  Palaa sivun alkuun

  Koodin tai html-sivujen kirjoittaminen

  Notepad ++ on Windowsin Notepadia monipuolisempi työkalu HTML, PHP, Java, Visual Basic, SQL, Javascript ym. koodin kirjoittamiseen ja editointiin. Tähän on saatavilla myös käteviä Plug-ineja, jotka ovat tehneet tästä suositun.

  Myös Programmer's Notepad on Windowsin Notepadia monipuolisempi työkalu HTML, PHP, Java, Visual Basic, SQL, Javascript ym. koodin kirjoittamiseen ja editointiin.

  Arachnophilia on helppo työkalu tuottaa kohtuullista HTML-koodia, ainakin verrattuna Wordiin ym, jotka tuottavat sinänsä yleensä selaimella oikein näkyvää koodia, mutta jonka editointi jälkikäteen on painajaismaista koodin ollessa yhtä mössöä. Aracnophilian suurimpia puutteita on se, ettei sekään osaa hyödyntää tyylejä viittaamalla tyylimäärityssivuun (CSS). Arachnophilia on tehty Java-kielellä ja se vaatii toimiakseen Java-tuen, josta seuraavassa.

  Java Runtime Environment
  Java on korkean tason ohjelmointikieli, jolla tehdyt toteutukset vaativat selaimelta Java-tuen. Microsoft teki aikoinaan oman JavaScript-kielensä, jolla voi tehdä HTML-sivuille erilaisia toimintoja. Nimen lisäksi näillä kahdella ei ole juuri mitään muuta tekemistä keskenään.

  Eclipse on IBM:n tukema hanke, jossa on luotu kätevä kehitysympäristö Javalle.

  Visual Basic 2005 Express Edition on uusin harrastajaversio vanhasta Visual Basicista. Sen voi marraskuuhun 2006 asti ladata ilmaiseksi Microsoftin palvelimelta. Visual Basic muuttui version 6 jälkeen .NET versioiksi, jotka ovat muuttaneet kieltä merkittävästi. Merkittävintä näissä Express Editioneissa on se, että lisenssi ei rajaa käyttöä opiskeluun, vaan niillä on lupa tehdä myös oikeita töitä.

  Palaa sivun alkuun

  Rekisterin siivous

  Rekisteritiedostojen tarkoitus on koneen vaivattoman käytön mahdollistaminen tallentamalla sinne asennettujen ohjelmistojen ominaisuuksia ja asetuksia. Kun jokin sovellus poistetaan tai päivitetään, saattaa rekisteriin jäädä vanhoja jälkiä, jotka ennemmin tai myöhemmin alkavat hidastaa koneen toimintaa. Käyttämällä rekisterin siivousohjelmistoa siivotaan nämä roskat ja koneen suorituskyky palautuu ennalleen. Tunnetuimpia rekisterin siivousohjelmistoja on PC Tools Softwaren tekemä Registry Mechanic, jonka tutustumisversio on kuitenkin ominaisuuksiltaan melko rajoitettu. Vapaasti saatavilla oleva vaihtoehto on CCleaner, joka on tätä ominaisuuksiltaan laajempi ja käytännössa toimivaksi havaittu. Ohjelmisto on myös asennettavissa suomenkieliseksi.

  Kiintolevytyökalut

  Asennus

  Jos vanhempaa tietokonetta päivitetään uudella kiintolevyllä, voi käydä, ettei kiintolevy toimi ollenkaan tai sitten siitä ei saa täyttä kapasiteettia. Ensisijainen ratkaisu olisi tietenkin saada sellainen BIOS-versio, joka tukee uudempia kiintolevyjä. Vanhaan koneeseen se on usein mahdoton toive. Kiintolevyvalmistajista Seagate ja Western Digital tarjoavat omille kiintolevyilleen räätälöityjä asennusohjelmistoja, joilla tämäkin ongelma voidaan ratkaista.

  Korjaus

  Vaikka kiintolevyjen vikaantumisväli onkin pöytä- ja kannettavissa tietokoneissa kasvanut ohi entisaikojen palvelimille luvattujen lukemien, sattuu kiintolevyrikkoja silti silloin tällöin. Muista siis aina varmuuskopioida tärkeät tiedostot! Kun kiintolevy rikkoontuu, kaikesta huolimatta varmuuskopiot eivät yleensä ole ajan tasalla. Ainakin osa toedostoista pystytään usein palauttamaan erilaisilla työkaluohjelmistoilla, jos niitä käytetään asiantuntevasti. Usein palautusyritys kuitenkin johtaa vain palautettavissa olevien tiedostojenkin hukkaamiseen.

  Vaikka tiedostojen päälle olisikin kirjoitettu uutta tietoa, voidaan ääritapauksessa vanha tieto palauttaa siihen erikoistuneissa yrityksissä, joista tunnetuimpia on Norman Ibas. Palautusoperaation hinta voi tosin olla tuhansia euroja.

  Palaa sivun alkuun

  F-Secure Antivirus
  WinZip
  Microsoft Office
  Open Office
  WinSCP
  Putty
  VNC
  Skype
  Programmer´s Notepad
  Arachnophilia
  Java Runtime Environment
  Eclipse
  Visual Basic 2005 Express Edition
  CCleaner
  Kiintolevytyökalut